Vzkaz všem

Pro přidání vlastního příspěvku je nutné se nejdříve přihlásit.
/

Vzkaz Teepkovi

Diskuzní fóra

TémaPříspěvkyDatum
Skautské fórum 2 příspěvky 04.02.16, 21:16
Umíte morseovku? 37 příspěvků 10.08.15, 13:11
Na kolik dní jezdíte na tábor? Vyhovuje vám to? 12 příspěvků 10.08.15, 13:09
Oddíl 3 příspěvky 08.08.15, 20:46
Družina 1 příspěvek 25.12.14, 17:48

Nepřehlédni

Bitka: Skautíci dle T-mobile

Už jste viděli novou vizuální kampaň T-Mobilu? Po motorkářích, ráji, skokanech a lázních…

Bitka Bitka 12 názorů

"To jsou ale šmejdi!"

Taky vám někdy do schránky přišel letáček na zájezd s obědem, spoustou dárků a to vše jen za pár…

Kultůůra Kultůůra 3 názory

Dubnové časopisy jsou zde!

Dubnový Skaut-Junák a Světýlko, ale i Kmen, jsou venku. Co v nich najdeme?

Skaut Chat Skaut Chat 4 názory

Máte v oddíle pravidla?

Hra bez pravidel? Země bez hranic? Několikrát za den se setkáváme s pravidly, která nám ukazují,…

To musíš vědět To musíš vědět 3 názory

Nebojte se reflexe!

Takové ošklivé cizí slovo, ta reflexe. Co to vlastně znamená? Má to něco společného s reflexní…

To musíš vědět To musíš vědět

Jak se daří skautské stezce? Je čas na průzkumy a hodnocení

Co takhle se přijít vyjádřit k tomu, jestli je skautská stezka k něčemu dobrá a jak by se dala…

Jak na stezku? Jak na stezku? 5 názorů

Velikonoční recepty

2012-04-04 15:06:00 - autor:Teepek Superadmin (superadmin-teepek)

Teepek TeepekVelikonoce již pomalu klepou na dveře, proto vám přinášíme pár receptů, které by se mohly hodit. Najdete tu osvědčené tradiční recepty (beránek, jidáše), ale i něco navíc,…

Medové perníčky

Perníčky se většinou dělají spíše na vánoce, ale u nás doma si s nimi vyhrajeme i na velikonoce. A u koledníků bývají příjemným zpestřením. Na receptu není nic zvláštního, je to náš rodinný léty odzkoušený recept, ale důležité je zdobení perníků. Je to totiž strašně jednoduché, rychlé a vypadá to hodně hezky. Tak se nechte trochu inspirovat.

Suroviny

  • 45 dkg hl.mouky
  • 10 dkg tekutého medu
  • 10 dkg moučkového cukru
  • 2 celá vejce
  • 5 dkg rozpuštěného tuku
  • anýz, skořice, badyán, 4 hřebíčky – vše roztlučené v hmoždíři nebo speciální koření do perníčků
  • 1 vrchovatá lžíce sody

Na zdobení

  • čokoláda na vaření
  • trochu tuku
  • 14 dkg moučkového cukru
  • trochu citrónové šťávy

Postup

Tuk rozehřejeme společně s medem. Do větší mísy dáme mouku, cukr, vajíčka. Přilijeme tuk s medem. Přisypeme koření a přidáme sodu. Z těchto surovin vypracujeme těsto. Je lepší těsto nechat několik dní odležet, ale není to nutné. Z těsta vyvalujeme pláty tlusté asi 3 mm, ze kterého potom vykrajujeme velikonoční tvary (vajíčka, kuřátka,…). Pečeme na pečícím papíru asi 14 minut na 160°. Vychladlé perníčky zdobíme speciálním způsobem. Z bílku, moučkového cukru (doporučuji prosít přes sítko) a citrónové šťávy ušleháme hustou hmotu na zdobení perníčků. Hmotu dáme do igelitového pytlíku, kterému ustřihneme kousek růžku. Rozhřejeme čokoládu na vaření s trochu tuku. Perníčky touto čokoládou potřeme, ale nenecháme to jen tak zaschnout. Ještě do mokré polevy uděláme bílkem vlnovku. Vezmeme do ruky párátko a protáhneme prostředkem vlnovky čáru. Tím se nám vytvoří něco, co připomíná kočičky nebo pomlázku.

Velikonoční beránek

  • 15 dkg tuku (hera)
  • 18 dkg pískového cukru
  • trochu kůry z citronu + 1 lžíce citrónové šťávy
  • 6 vajec
  • 1 vanilkový cukr
  • 40 dkg polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/4 l kávové smetany
  • máslo a hrubá mouka na vysypání formy

Postup

Tento recept je určen na tzv. velkou formu, máme-li menší uděláme ze zbytku těsta například zajíčka pokud máme formu nebo upečeme v malé bábovce. Postup: Tuk, cukr, vanilkový, 5 žloutků + 1 celé vejce včetně citrónové šťávy ušleháme ve šlehači nebo utřeme do hustého krému. Postupně přidáváme po částech mouku + prášek a vlahou smetanu. Z 5 bílků ušleháme sníh a lehce vpracujeme do těsta. Rozložíme do půlky formy a druhou půlkou přiklopíme, pečeme v mírně předehřáté troubě asi ¾ hodiny. Ke konci pečení můžeme formu odklopit a beránka dopéci. Postupovat velmi opatrně. Necháme mírně vychladnou, sejmeme polovinu formy (zadní) a beránka necháme ještě chladnout. Pak vyklopíme zcela. Po chvíli beránka postavíme a zdobíme. Tento recept je vyzkoušený, těsto je chutné a hlavně není suché.

Obrázek přebrán z http://www.ra­dio.cz/…recep­ty.html

Jidáše

Na zelený čtvrtek brzy zrána se děti omyly v potoce a po modlitbě obcházely stavení, v každé rodině rozdávaly jívové nebo vrbové pruty a za to dostávaly pečené jidášky. Jidáše se tradičně připravovaly z kynutého těsta a měly tvar spletených provazů, které symbolizovaly provaz, na kterém se Jidáš oběsil po zradě Krista. Pečené jidáše se podávaly a jedly pokapané medem, který měl chránit před bodnutím včelou nebo před hadím uštknutím.

Suroviny

  • 500 g polohrubé mouky
  • sůl
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • citrónová kůra
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
  • 1/4 l mléka
  • 20 g droždí
  • 2 žloutky na potření
  • tuk na vymazání plechu

Postup

Mouku, sůl, moučkový, vanilkový cukr a citrónovou kůru smícháme, přidáme máslo a žloutky utřené do pěny. Z mléka a droždí připravíme kvásek, přidáme ho k ostatním surovinám a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Vykynuté těsto nakrájíme na kousky a vyválíme z něj tenké proužky. Stáčíme je do spirály, dáme na pomaštěný plech a necháme ještě chvíli kynout. Pak jidášky potřeme žloutkem a pečeme v dobře vyhřáté troubě. Studené upečené jidáše rozkrajujeme a mažeme máslem a medem. Medem můžeme potírat také pouze povrch jidášů.

Zdroj – recept i obrázek: http://www.ra­dio.cz/…recep­ty.html

(nejen)Velikonoční nádivka

Suroviny

  • 8 housek
  • cca 300 ml mléka
  • 1 cibule
  • 200 g salámu nebo uzeného masa
  • olej
  • zelenina – hrášek brokolice, květák, mrkev
  • 4 vajíčka
  • hrubá mouka nebo strouhanka
  • kypřící prášek do pečiva
  • pepř, sůl, provensálské koření, gyros, bazalka, saturejka

Postup

Housky namočíme do mléka. Na oleji osmažíme cibulku, přidáme salám nebo uzené maso, trochu osmažíme. Přidáme povařenou zeleninu, bylinky (petržel, pažitka, cibulka jarní), pepř, sůl, provensálské koření nebo gyros nebo bazalku, saturejku. Všechno smícháme dohromady. Přidáme 4 žloutky a ušlehaný bílek. Podle potřeby dohustíme hrubou moukou nebo strouhankou a přisypeme kypřící prášek Vymažeme a vysypeme formu a dáme péct do trouby.

obrázek přebrán z http://recep­ty.centrum.cz a z www.recepty­.vareni.cz

Zpracovala Cíťa, členka redakce (archiv)



Tato stránka již byla hodnocena: 74×

Průměrné hodnocení: 2.08109

Vyžadovány cookies

Hodnotit:

1 2 3 4 5