Vzkaz všem

Pro přidání vlastního příspěvku je nutné se nejdříve přihlásit.
/

Vzkaz Teepkovi

Diskuzní fóra

TémaPříspěvkyDatum
Skautské fórum 2 příspěvky 04.02.16, 21:16
Umíte morseovku? 37 příspěvků 10.08.15, 13:11
Na kolik dní jezdíte na tábor? Vyhovuje vám to? 12 příspěvků 10.08.15, 13:09
Oddíl 3 příspěvky 08.08.15, 20:46
Družina 1 příspěvek 25.12.14, 17:48

Nepřehlédni

Bitka: Skautíci dle T-mobile

Už jste viděli novou vizuální kampaň T-Mobilu? Po motorkářích, ráji, skokanech a lázních…

Bitka Bitka 12 názorů

"To jsou ale šmejdi!"

Taky vám někdy do schránky přišel letáček na zájezd s obědem, spoustou dárků a to vše jen za pár…

Kultůůra Kultůůra 3 názory

Dubnové časopisy jsou zde!

Dubnový Skaut-Junák a Světýlko, ale i Kmen, jsou venku. Co v nich najdeme?

Skaut Chat Skaut Chat 4 názory

Máte v oddíle pravidla?

Hra bez pravidel? Země bez hranic? Několikrát za den se setkáváme s pravidly, která nám ukazují,…

To musíš vědět To musíš vědět 3 názory

Nebojte se reflexe!

Takové ošklivé cizí slovo, ta reflexe. Co to vlastně znamená? Má to něco společného s reflexní…

To musíš vědět To musíš vědět

Jak se daří skautské stezce? Je čas na průzkumy a hodnocení

Co takhle se přijít vyjádřit k tomu, jestli je skautská stezka k něčemu dobrá a jak by se dala…

Jak na stezku? Jak na stezku? 5 názorů

Jak si rozdělit práci v týmu

2012-04-28 19:45:00 - autor:Muff (Muff)

Michal Jerlingna jednom z nejdůležitějších míst a to v kuchyni (ať už táborové, nebo na výpravě)

Možná jste už někdy zažili ten strašný fofr při službě v kuchyni. Oběd měl být hotový před deseti minutami, všichni už netrpělivě očekávají jídlo a vy nestíháte. Jednou rukou mícháte studenou polévku, druhou se snažíte přiložit a na zamíchání brkaše byste potřebovali další ruku. Zkrátka můžete se přetrhnout, zatímco zbytek družiny se na Vás kouká a neví, do čeho píchnout.

Výše zmíněný příklad byl dost nadstřelený, ale níže se pokusím vypsat pár postřehů z mé rádcovské praxe, jak se stavět k přípravě jídla z pozice rádce. Předem upozorňuji, že půjde o zkušenosti, které fungovaly na klučičí skautskou družinu, tudíž nezaručuji, že to ve stejném měřítku půjde aplikovat na Vaši družinu. Ale inspiraci snad načerpáte. Teď už k věci. – TOHLE BYCH KLIDNĚ CELÉ VYNECHAL :-)

Služba v kuchyni a téměř kterákoliv příprava jídla se dá rozdělit na tři části.
V první části je potřeba vymyslet, co budeme vařit, z čeho a jak. Na táboře bývá tato část většinou už vyřešena, co se bude vařit je předem dané, suroviny už jsou připravené. Když si ale připravujete jídlo třeba na víkend, tento bod musíte vyřešit. Ve vymýšlení, co budeme jíst jsem nikdy nezažil problém, ale to je hlavně o domluvě v družině. Důležité ovšem je jídlo koupit a na výpravu dovézt. Pokud jste se třeba shodli na tom, že jídlo bude vždy nakupovat a vozit na výpravu jeden určený člen, je to možnost. Mně osobně se osvědčilo nakupovat společně (zkrátí to dobu nákupu) a hned poté si jídlo rozdělit. A pokud tato část „spadne“ jen na jednoho nebo dva členy, je dobré to mít na paměti a v dalších fázích na to myslet a dát jim o něco jednodušší práci (nebo je nechat přednostně vybrat).

Druhá část je příprava jídla a závěrečná a nejméně zábavná část je úklid.

Když už máte vše připravené, nastává samotná příprava jídla. Vy, jakožto rádci jste zodpovědní za to, že vše hladce proběhne a jídlo bude hotové včas. Takže doporučuju si pro sebe nechávat nějakou práci, od které se dá kdykoliv odběhnout a během které budete mít přehled o dění v kuchyni. Jako první ale mějte na paměti hygienu – před přípravou jídla si všichni nezapomeňte umýt ruce. A teď k té přípravě. Při rozdělování úkolů je dobré předem říci, co se bude dělat a nechat členy, aby si práci rozdělili. Když se nedohodnou (což se stává málokdy), nezapomeňte pak při další službě úkoly prostřídat.
Po jídle je vždy potřeba nádobí umýt. A abyste se vyhnuli otravně strávenému poledňáku u mytí nádobí, je dobré ho začít odmývat už během přípravy jídla. A tato pozice se mi zdá jako velmi strategická pro rádce. Nádobí totiž málokdo myje dobrovolně. A od nádobí můžete kdykoliv odběhnout, když je potřeba někomu pomoct, nebo něco urychlit.

Mytí nádobí je všude jiné. Někde se k umyvadlu (neckám, lavóru…) vejde celá družina a tak to může být velmi rychlá záležitost. Někdy ale ne. Většinou je to práce pro dva až tři členy. A jak jsem napsal výše, je dobré tyto osoby střídat. Pokud se Vám podaří nádobí odmývat už během příprav, jste na nejlepší cestě k dlouhému poledňáku. Když jsme vařili na výpravě v kotlíku, tak jsme si většinou o kotlík stříhali.

A co Vy? Jak vypadá Vaše služba v kuchyni a příprava jídla?

Zpracoval Muff, člen redakce



Tato stránka již byla hodnocena: 38×

Průměrné hodnocení: 2.63159

Vyžadovány cookies

Hodnotit:

1 2 3 4 5

Zatím se nikdo nevyjádřil, buďte první!